BEL ONS 085 747 0473
Een licht bruine muis. Deze muis bevind zich op de rechterkant van de foto, met alleen zijn staart liggend op de grond aan de linkerkant. De muis kijkt naar beneden.

Wat te doen tegen muizen?

Als er overal kleine keutels liggen en er overal gaten in zitten, dan heb je mogelijk last van muizen. Als dat zo is, is het belangrijk om direct te handelen. Voor de meest effectieve en diervriendelijke bestrijding, neem je contact op met OFS Service door te bellen naar 085-7470473. Wij vertellen je wat te doen tegen muizen met de belangrijkste tips voor de muizenbestrijding. Heb je bijvoorbeeld ooit gedacht aan een diervriendelijke muizenval waar je alleen maar spullen voor nodig hebt die je waarschijnlijk al in huis hebt? Lees verder voor nog meer verschillende methodes om de muizenplaag op te lossen.

Muizen verjagen?

Een van de mogelijke oplossingen is om de muizen te verjagen. Dit kan met behulp van geluiden, licht of geuren. Er zijn verschillende producten verkrijgbaar om muizen te verjagen. Het is belangrijk om deze producten regelmatig te gebruiken, zodat de muizen niet terugkomen.

Hoe vang je muizen?

Een andere optie is om de muizen te vangen. Dit kan met behulp van een muizenval of een muizenklem. Zorg ervoor dat de val of klem op een plek wordt geplaatst waar muizen vaak komen. Het is ook belangrijk om de val of klem regelmatig te controleren, zodat de muizen niet onnodig lijden.

Het is ook mogelijk om de muizen te vangen zonder ze te doden, maar je moet slimmer zijn dan een muis en een lange adem hebben. En dan maar hopen dat je de muizen sneller kunt vangen dan dat ze zich voortplanten, want anders is het alsof je water naar de zee draagt. Maar hoe vang je muizen met of zonder diervriendelijke muizenvallen?

Diervriendelijke muizenval in 10 stappen

Met de diervriendelijke muizenval vang je meerdere muizen levend. Allereerst moet je de materialen verzamelen, maar dan heb je iets krachtigs. Het is misschien wel de beste diervriendelijke muizenval ooit. Hieronder vind je de benodigdheden en de stappen om de val te maken:

Benodigdheden:

  • Een emmer zonder deksel

  • Een stuk karton

  • Een mes

  • Een lange draad

  • Een houten plank

  • Voedsel

10 stappen

 1. Neem een emmer zonder deksel.
 2. Knip een stuk karton in de vorm van een tafeltennisbatje.
 3. Maak een inkeping net onder de rand van de emmer.
 4. Maak twee gaten naast de inkeping aan beide kanten.
 5. Schuif het handvatuiteinde van het mes in de inkeping.
 6. Duw de lange draad door de gaten en door de kartonnen houder.
 7. Bind de uiteinden van het garen stevig vast.
 8. Lijm de houten plank op de emmer precies waar het karton begint.
 9. Plaats het voedsel in het midden van het tafeltennisbatje.
 10. Benadert de muis het voedsel en staat het op het kartonnen peddel? Door het gewicht van de muis buigt het karton en valt de muis in de emmer. Wil je niet dat de muis gestrest raakt? Plaats dan een rietje en het voedsel op de bodem van de emmer, zodat het dier rustig kan blijven.


Naast deze zelfgemaakte diervriendelijke muizenval, zijn er ook standaard diervriendelijke (inloop)vallen te koop.

Voordelen van een diervriendelijke muizenval

Diervriendelijk muizen bestrijden heeft zo zijn voordelen. Je hoeft geen muizen te doden, dus je geweten is zuiver. Een ander pluspunt is dat je nergens gif hoeft neer te zetten. Hierdoor wordt (onbedoelde) blootstelling van (kleine) kinderen of huisdieren aan giftige stoffen voorkomen en komt het gif niet in de natuur terecht. Gebruik daarom een diervriendelijke muizenval.

De minder diervriendelijke alternatieven

Je kunt ook een traditionele muizenval kopen, maar die is natuurlijk veel minder diervriendelijk. Je doet het voer in de val; het liefst pindakaas of chocoladepasta en zodra de muis het aas grijpt, slaat de val dicht en sterft de muis op slag. Je kunt ook een inloopval kopen om muizen in leven te houden, maar houd er rekening mee dat ze dood kunnen gaan door stress als ze te strak worden opgesloten. Kies daarom voor een brede val zodat het dier nog kan bewegen.

Een muizenval op elektriciteit

De elektrische muizenval is ook niet bepaald diervriendelijk. Hoe werkt deze muizenval? De val heeft een lokaas. Wanneer de muis het lokaas nadert, rent hij over de metalen plaat, deze staat onder stroom. De gevangen muis wordt vervolgens geƫlektrocuteerd en sterft. Niet alle schokken zijn echter meteen fataal, waardoor de muis soms nog een lange lijdensweg te gaan heeft. Daarom kun je beter zelf een diervriendelijke muizenval maken.

De meest dieronvriendelijke manier om muizen te vangen.

Lijmvallen zijn allesbehalve diervriendelijk. De muis raakt verstrikt in de lijm en sterft dan langzaam een gruwelijke dood. Sommige muizen bijten zelfs hun poten af om te ontsnappen. Lijmvallen zijn dus verboden en zelfs onderhevig aan hoge boetes! Het is wellicht wat barmhartiger om muizenvallen te plaatsen waarbij de val direct dicht slaat en de muis direct sterft. Aan de andere kant, als een muis verkeerd in de val terecht komt en daardoor niet direct sterft, kan hij toch onnodig lijden.

Muizen aantrekken: hoe doe je dat?

Het gebruik van aantrekkelijk lokaas in een muizenval is net zo belangrijk als het kiezen van verschillende soorten muizenvallen. Nu zijn de favorieten van de muizen “luxe” producten zoals chocoladepasta, spek of pindakaas, maar ze kunnen ook worden gelokt met ander zoet voedsel. Doe je liever zaden, noten of pitten in de val? Dit is ook mogelijk. En als het gekozen lokaas niet “werkt”, kun je ander lokaas proberen.

Waar moeten muizenvallen worden geplaatst?

Muizenvallen moeten worden geplaatst op routes waar de muizen lopen. Bijvoorbeeld langs de muren van de keuken, kelder of berging. Vergeet niet dat muizen de vallen kunnen vermijden als ze een persoon kunnen ruiken. Hierbij maakt het niet uit hoe verleidelijk je lokaas is. Daarom kiezen velen voor kant-en-klare vallen: ze kunnen met handschoenen uit de verpakking gehaald worden en ze direct plaatsen.

Muizen vangen kan erg moeilijk zijn omdat muizen altijd goed verstopt zitten. Uiteindelijk vind je er veel sporen van terug zoals aangegeten voedsel, voorwerpen of kabels, buiksmeer en sporen vanĀ  uitwerpselen. Natuurlijk wil je het probleem het liefst negeren (dat begrijpen we maar al te goed), maar er moet echt iets aan worden gedaan.

Muizen professioneel bestrijden

Als er geen andere optie is, kan het soms nodig zijn om muizen te bestrijden. Dit moet altijd als laatste redmiddel worden gebruikt. Er zijn verschillende manieren om muizen te bestrijden, maar het is belangrijk om deze manieren met zorg te gebruiken. Sommige methoden kunnen namelijk schadelijk zijn voor mensen of huisdieren. Bij OFS Services gebruiken we echter enkel de meest milieu en diervriendelijke methodes.