BEL ONS 085 747 0473

Tips

Last hebben van ongedierte is helaas een veelvoorkomend probleem, het kan iedereen overkomen. Ongedierte zoekt een nestplaats in de buurt van voedselbronnen, welke in ieder huis veelvuldig aanwezig zijn. Het is dan ook niet gek dat je last kunt hebben van ongedierte. Maar hoe herken je van welk soort je last hebt? Lees hieronder hoe je ze herkent en kunt voorkomen!

Herkennen van je ongedierte

Muizen

Denk je last te hebben van muizen? Herken ze aan de volgende signalen:

  • Muizen maken knaaggeluiden die je vooral ’s morgens vroeg en in de avond hoort. 
  • In de constante zoektocht van muizen naar voedsel staan voedselverpakkingen ze niet in de weg, ze maken er gaatjes in om bij het gewenste voedsel te komen. 
  • Wanneer je last hebt van muizen liggen de keutels overal verspreid doordat muizen op verschillende plekken eten. De keutels zijn 3 tot 8 millimeter groot en donker van kleur. 
  • De urine van muizen veroorzaakt een sterke penetrante geur, een combinatie van ammoniak en muskus, welke sterker wordt naarmate de muizenplaag dichterbij komt. 
  • Om ervoor te zorgen dat hun tanden scherp en kort blijven knagen muizen voortdurend aan hout, plastic en elektrische bekabeling. De schade hieraan kan zelfs brand of kortsluiting veroorzaken.
 

Wil je zelf proberen om van muizen af te komen? Klik hier.

Wespen

Wespennest 

Een wespennest heeft roodbruine papierachtige wanden. Om te achterhalen waar het wespennest verborgen zit kun je kijken naar de aanvliegroute van de wespen. Meestal zijn de nesten te vinden op zolder, onder dakranden of in een spouwmuur. Aan het einde van de zomer is het makkelijker de locatie van het wespennest te achterhalen aangezien er in deze periode veel wespen in het nest leven. 

Verschil wespen en bijen 

Wespen en bijen lijken veel op elkaar, toch bestaan er verschillende onderscheidende kenmerken. Wespen zijn vrijwel kaal, terwijl bijen een behaard bovenstuk hebben. Bijen zijn niet agressief terwijl wespen zeer agressief kunnen worden wanneer ze zich bedreigd voelen. Bijen laten hun angel achter wanneer ze je steken waardoor ze het slechts één kunnen. Wespen daarentegen kunnen tot wel tien keer steken. 

Tip: Wanneer je last hebt van enkele wespen kun je ze proberen weg te houden door het aansteken van ongebruikte koffie op een schoteltje. 

Naast deze tip kun je ook tal van andere dingen proberen. Klik hier voor handige tools om zelf van wespen af te komen.

Mieren

Mieren lopen vaak in een lange rij achter elkaar en laten een stofje achter op plekken waar ze voedsel vinden zodat andere mieren de plek kunnen herkennen. 

Mierennest 

Mierennesten zijn vooral te vinden tussen en onder stoep- en tuintegels. Ze zijn te herkennen aan de boven de grond uitkomende kleine zandhoopjes met gaatjes. Je komt ze vooral tegen in de zomer en het voorjaar, in deze periode groeit het mierennest relatief snel door de stijgende temperatuur. Het mierennest kan in deze periode uitgroeien tot honderd duizenden mieren. 

Tip: Goudsbloemen, boerenwormkruid, bieslook, lavendel of afrikaantjes planten op plaatsen waar veel mieren te vinden zijn kan ervoor zorgen dat de mieren zich daar niet meer zullen vertonen. Ze houden niet van de geur die deze planten afgeven.

Naast deze tip kun je ook tal van andere dingen proberen. Klik hier voor handige tools om zelf van mieren af te komen.

Ratten

Het is vaak vrij lastig om vast te stellen of je last hebt van ratten aangezien het nachtdieren zijn. De volgende signalen kunnen je hierbij helpen. 

  • Rattenkeutels zijn 1 tot 2 centimeter groot en liggen in de meeste gevallen allemaal bij elkaar. 
  • Ratten houden hun tanden scherp en kort door voortdurend te knagen aan bijvoorbeeld kabels, hout en plastic. 
  • De urine van ratten veroorzaakt een sterke, naar ammoniak ruikende, penetrante geur.
  • Ratten maken vooral in de nacht krassende geluiden met hun scherpe nagels. 
  • Wanneer een rat dicht tegen de ondergrond aanloopt laat hij door het vet en vuil van zijn vacht een bruin tot zwart loopspoor achter, ook wel buiksmeer genoemd.

Wil je zelf proberen om van ratten af te komen? Klik hier.

Bedwantsen

Wat zijn bedwantsen?

Bedwantsen zijn 4 tot 5 millimeter groot en leven van zowel menselijk als dierlijk bloed. Ze hebben een plat lijf waarmee ze door kleine spleten en kieren passen. De meeste bedwantsen leven rondom en in je bed. De CO2 in uitgeademde lucht, lichaamswarmte en bepaalde geurstoffen trekken de bedwantsen aan. De meeste bedwantsen zijn met name in de nacht actief, enkele zullen overdag tevoorschijn komen.  

Klachten bij bedwantsen 

Bedwantsen laten kleine jeukende bijtwondjes achter. De wondjes verdwijnen na enkele weken en laten hierbij geen litteken na. De wondjes zitten in de meeste gevallen op een rij en worden rood. 

Kakkerlakken

Kakkerlakken komen in de nacht tot leven waardoor je ze zelden overdag tegen zult komen. Het nagaan van de volgende signalen kan je helpen de plaag te herkennen.

  • Kakkerlakken veroorzaken schade aan plastic, karton en voedselverpakkingen door middel van hun sterke mond. 
  • Ze laten een onaangename geur achter die erger wordt naarmate de plaag groeit. 
  • Uitwerpselen van kakkerlakken liggen voornamelijk in de buurt van voedselbronnen of schuilplaatsen. Ze lijken op gemalen koffie en zijn ongeveer één millimeter groot.
  • Kakkerlakken laten vervellingshuidjes achter en verpakken hun eitjes in ei-pakketjes. Beide wijzen op een nabij gevestigde plaag.

Zilvervisjes

Zilvervisjes hebben een plat lichaam, twee lange voelsprieten en zijn ongeveer twee centimeter lang. Het platte lichaam maakt het mogelijk om door kleine spleten en kieren te bewegen. Je vindt zilvervisjes vaak in badkamers en afvoerleidingen, waar de luchtvochtigheid hoog is. Maar je komt ze ook tegen in vloerbedekkingen en kasten. Overdag zie je ze vaak alleen snel wegschieten, ’s nachts gaan ze op zoek naar voedsel waardoor de kans groter is dat je ze tegenkomt. 

Tip: Lavendelolie en citroensap kunnen je helpen zilvervisjes buiten de deur te houden. Wanneer je beide mengt en een paar druppels ervan op plekken aanbrengt waar veel zilvervisjes zitten zullen deze plekken vermeden worden.

Naast deze tip kun je ook tal van andere dingen proberen. Klik hier voor handige tools om zelf van zilvervisjes af te komen.

Vliegen

  • De herfstvlieg kom je vooral tegen op hekken, muren en schuttingen, is zwart en heeft een geel achterlijf. De transpiratiegeur van dieren en mensen trekt de vliegen aan waardoor je ze veelvuldig vindt in de buurt van koeien en paarden. In het voorjaar verlaten herfstvliegen hun overwinteringsplaats, spouwmuren van hoge gebouwen en zolders, waarna ze zich verspreiden door de rest van het gebouw. 
  • Een klustervlieg leeft het liefst in spouwmuren van hoge gebouwen en zolders en heeft een goudglanzende kleur. Je komt ze vooral tegen wanneer ze op zoek zijn naar een overwinteringsplaats in het najaar. 
  • De grasvlieg is geelglanzend tot groen en nestelt zich vooral in klimops tegen gevels van huizen en in hoge gebouwen. Net als de klustervlieg kom je de grasvlieg vooral tegen in het najaar. 
  • Rioolvliegen, ook wel bekend als motmuggen, zijn 1 tot 5 millimeter groot. Je komt ze vooral in de nacht tegen dichtbij troebel, vervuild water, in de buurt van afval of in organische materialen. 
  • De vleesvlieg leeft vooral op bloemen, bladen en kadavers en heeft een helder metaalachtig gekleurd lichaam. Vleesvliegen kunnen tot wel 20 millimeter groot worden. 
 

Tip: Water met hele kruidnagels kan helpen om van vliegen in huis af te komen. 

Naast deze tip kun je ook tal van andere dingen proberen. Klik hier voor handige tools om zelf van vliegen af te komen.

Voorkomen van ongedierte

Voorkomen is beter dan genezen, dat geldt ook voor ongedierte. Onderstaande tips kunnen je daarbij helpen.

Tips (blijvend) voorkomen van een ongedierteplaag

  1. Zorg ervoor dat voedsel goed afgesloten opgeborgen is.
  2. Maak spleten en kieren dicht zodat er geen ongedierte doorheen kan.
  3. Laat de afwas niet wachten.
  4. Ruim rommel en afval meteen op.
  5. Regelmatig schoonmaken van je huis weerhoudt veel ongedierte om zich te nestelen.
  6. Zorg ervoor dat er geen luchtgaten bestaan, bijvoorbeeld door middel van gaas en horren.
  7. Ga opzoek naar voedselbronnen en probeer deze te verwijderen of af te schermen.
  8. Maak kleine ruimtes tussen kasten en plinten/muren dicht, dit is een gewilde nestplaats.
  9. Ventileer je huis zodat je vocht vermijdt, hiermee maak je het de beestjes moeilijk.
  10. Berg boeken en papier op in afsluitbare boxen, vooral op zolder in de buurt van een cv-ketel.
  11. Bekijk of je te maken hebt met grote aantallen, als dit niet zo is heb je waarschijnlijk niet te maken met een plaag.
  12. Als je zelf bestrijdingsmiddelen wilt gebruiken zorg er dan altijd voor dat je de gebruiksaanwijzing strikt volgt. Het gebruik van deze middelen kan erg gevaarlijk zijn. Je kunt de bestrijding in de meeste gevallen beter overlaten aan een professionele ongediertebestrijder. 

Voordat we langskomen

In sommige gevallen is het handig dat je voor het langskomen van onze bestrijder meubels en/of spullen verplaatst. Wanneer je een afspraak bij ons maakt geven we aan wanneer dit het geval is/kan zijn.