BEL ONS 085 747 0473
Een zilvervisje, deze kruipt naar links, waardoor zijn kop aan de linkerkant zit.

Wat te doen tegen zilvervisjes?

Vallen je boeken uit elkaar of vind je gaten in je kleding? Als je veel zilvervisjes in huis hebt, kan de schade flink oplopen. Zijn er goede insecticiden voor zilvervisjes? Lees hier verder wat alle opties zijn.

Een zilvervisje is net zo vervelend als een papiervisje, al zijn er wat kleine verschillen. Het belangrijkste verschil is dat zilvervisjes een veel hogere luchtvochtigheid nodig hebben om te  overleven, namelijk 50% of meer. Ook het uiterlijk van deze insecten verschilt iets van het papiervisje. Het verschil zit hem vooral in de kleur en grootte van het dier. Sommige details zijn echter niet zo belangrijk, aangezien beide beesten op dezelfde manier kunnen worden aangepakt.

Wat kun je doen tegen zilvervisjes in huis?

Zilvervissen bevinden zich graag op de warmste en meest vochtige plaatsen. Je ziet ze regelmatig in je keuken of badkamer als je het licht aandoet. Ze zijn ook te vinden in de buurt van uw leidingen of CV-ketel en in vele andere openingen in uw huis! Heb je zelf te maken met zilvervisjes? Dit zijn middelen die kunnen helpen:

  1. Spray tegen zilvervisjes

Een spuitbus tegen zilvervisjes bevat insecticide. Je gebruikt het in kamers waar je zilvervisjes hebt gezien. Daar spuit je de spray in alle mogelijke naden, kieren en gaten. Daarna moet je de kamer goed ventileren. Zorg er ondertussen voor dat kinderen en huisdieren niet in contact komen met het gif. Richt de spuit ook nooit op kleding of voedsel!

  1. Lijmval voor zilvervisjes

Lijmval – het woord zegt het al – dit bevat lijm waarmee het aas wordt behandeld. Je plaatst een lijmenval in gebieden waar de insecten zijn gespot. Doe dit wel voordat de avond of nacht begint omdat zilvervisjes pas in het donker actief zijn. Het beest dat in de val komt, kleeft aan de lijm en sterft uiteindelijk.

Beste middel tegen zilvervisjes?

We durven te zeggen dat zilvervisjes nooit helemaal op te lossen zijn met sprays of lijm. De spray werkt alleen als je echt weet hoe je alle verstopplekjes moet verzorgen. De insecten zijn echter zo klein dat je hun schuilplaats gemakkelijk over het hoofd ziet. Ze kunnen zich ook op plaatsen bevinden waar u zelf niet bij kunt. En lijmvallen? Deze werken beter als detectiemiddel dan als insecticide. Ben je niet zeker of je last hebt van de beestjes, dan kan een lijmval uitsluitsel geven.

Wat voor middelen tegen zilvervisjes zijn er al in huis?

Met slechts een paar doe-het-zelfmiddeltjes in huis lijkt zilvervisjesbestrijding al snel op symptoombestrijding. Kiest u voor een meer integrale aanpak, dan moet u uw woon- of bedrijfslocatie aanpassen:

  • Verminder de luchtvochtigheid door regelmatig te ventileren. De ruimte kan ook worden verwarmd om de ruimte te drogen.
  • Houd de temperatuur onder de 20 graden. Hoe hoger de temperatuur, hoe sneller zilvervisjes zich ontwikkelen en hoe actiever ze worden. Dit is bovendien goed voor de portemonnee!
  • Bewaar alle (onaangetaste) papieren, tijdschriften of boeken in goed gesloten plastic dozen of zakken.
  • Gooi het oude papier regelmatig weg: laat het niet rondslingeren!
  • Was uw kleding regelmatig. 
  • Dicht alle voegen, kieren, spleten en gaten in uw woning of bedrijfspand af. Hoe minder openingen, hoe minder schuilplaatsen of ingangen voor zilvervisjes (en ander ongedierte).
  • Stofzuig je vloeren regelmatig en besteed speciale aandacht aan en rond de plinten.
  • Last but not least, je kunt ook zilvervisjes verpletteren als je ze tegenkomt. Gebruik een papiertje waartussen je het zilvervisje plet, om viezigheid op meubels of muren te voorkomen.

Zilvervisjesbestrijding: wat doet een professional?

Professionele ongediertebestrijding is de meest effectieve bestrijding en gebruikt maar één medicijn tegen zilvervisjes: een insecticide. Dit is een veel sterker insecticide dan het product in je spuitfles. Het wordt aangebracht met een lagedrukspuit. Hiernaast is er onlangs iets nieuws ontwikkeld, hierbij gebruikt de ongediertebestrijder tijdens het bestrijden een soort gel. Hierbij hoeft de klant tijdens en na het bestrijden zijn of haar woning niet te verlaten.

OFS Services behandelt alle mogelijke schuilplaatsen voor zilvervisjes. Op deze manier worden niet alleen volwassenen gedood, maar ook hun eieren. Naden, scheuren, spleten, maar ook hele wanden of plafonds kunnen worden verwerkt. Dit kan per situatie verschillen. Spullen en meubels die zilvervisjes bevatten worden niet behandeld met insecticide. Alles wat te veel is aangetast door de insecten
zoals kleding en boeken, kun je het beste weggooien. Sommige items kunnen wellicht nog worden gered door ze een nacht in de vriezer te leggen.
Zilvervisjes kunnen namelijk niet tegen extreme kou.