Kom je net terug van een heerlijke vakantie naar tropische oorden, of begint het hoogseizoen van je hotel binnenkort? Zorg dan dat je weet wat te doen tegen bedwantsen, want die vind je helaas overal en die mogen de pret niet bederven voor jou of je gasten. Gelukkig hebben wij vele tips over het herkennen van bedwantsen, hoe je ze kan voorkomen en wanneer je hulp moet inschakelen. Voordat je begint met lezen hebben we alvast een eerste tip: zorg dat je de koffers buiten laat staan bij thuiskomst!
Hoe herken je bedwantsen?
Wat te doen tegen bedwantsen begint met de vraag, hoe herken je een bedwants? Je kunt bedwantsen herkennen aan donkere of zwarte vlekken aan de naad van het matras. Dit komt door de poep van de bedwants. Ze hebben ook een aparte geur. Ze ruiken naar zoete amandel of koriander. Het kan ook een paar maanden duren voor je de signalen van bedwantsen ontdekt. Vaak merk je pas iets van ze als je bent gebeten. Maar het kan 2 weken duren voordat een bedwantsen beet zichtbaar wordt. De kans is groot dat de bedwantsen zich intussen verder hebben verspreid.
Hoe groot is een bedwants?
Ondanks dat bedwantsen erg klein zijn, meestal maar 5 – 10 mm groot, is het mogelijk om een volwassen bedwants te zien. Je kunt zelfs de nimfen en eitjes zien. Die worden ook wel verward met stofmijt
Hoe voorkom je bedwantsen na een vakantie?
Je gaat op een welverdiende vakantie en hebt geen bedwantsen of andere insecten gezien toen je wegging dus ga je lekker vakantie vieren. Of je sluit een belangrijke zakendeal met die rijke buitenlandse klant. Hoe dan ook, jouw reis is een succes, je pakt je spullen weer in en met koffer en al vertrek je naar huis. Oost west, thuis best! Maar, al reizende, bekruipt je misschien toch een naar gevoel. Wat als er nu wél bedwantsen in jouw kleding of koffer zijn gedoken? Dat vraagt om een specifieke aanpak zodra je weer bij je eigen woning op de stoep staat!
Pak je koffers dus buiten uit en als het vriest, heb je geluk! Bedwantsen kunnen niet tegen zeer lage temperaturen. Het is dus erg van belang dat je je bagage een week in de vriezer doet op -20 graden. Wacht ook nog even met het naar binnen brengen van je kleding! Zorg dat je de kleding eerst in een goed afsluitende zak doet, loop er mee naar de wasmachine en giet de kleding meteen in de wasmachine zonder de kleding aan te raken. Als je dan de wasmachine aan zet op 60 graden, dood je eventueel aanwezige bedwantsen, larven en/of eitjes. De afgesloten zak kan je ook een week lang in de vriezer stoppen op -20 graden, hierbij dood je ook de aanwezige bedwantsen, larven en/of eitjes.
Waarschijnlijk heb je ook souvenirs meegenomen op reis. Als ze er tegen kunnen, stop ze dan in de vriezer die minstens -20 graden wordt, om te voorkomen dat je er plots bedwantsen vanaf ziet komen.
Voorkom verspreiding van bedwantsen
Wat als je het voorkomen van de narige bedbugs niet is gelukt en ze nu in je bed of ergens anders in huis of kantoor hebben gevestigd? Het eerste wat je vooral niet moet doen, is besmette voorwerpen verplaatsen naar andere ruimtes. Besmet beddengoed of kleding kan je dus in een afgesloten zak doen en in de wasmachine gooien. Eerst besprayen met insecticide zal de verspreiding meestal niet voorkomen, want daar zijn de beestjes vaak al bestand tegen en het zijn er vaak al teveel. Bovendien is het niet zo verstandig om gif op je eigen bed te spuiten.
Hoe kom je van bedwantsen af?
Alle vorige stappen gevolgd, maar toch nog last van bedwantsen (of ander ongedierte)? Bel of mail ons dan met een apparaat waar geen bedwantsen op zitten. Wij als ervaren ongediertedeskundigen weten heel goed hoe je de bedwantsen kunt bestrijden en pakken dit zo diervriendelijk mogelijk aan. Dan hoef je eindelijk niet meer overal te krabben of bang te zijn dat er beestjes over je heen lopen als jij of een gast slaapt.