BEL ONS 085 747 0473
Een aantal mieren die kruipen op een witte grond.

Wat te doen tegen mieren?

Zie je tot je schrik mieren uit de keukenkastjes lopen? Geen paniek, we vertellen je wat te doen tegen mieren in huis en zo een mierenplaag bestrijden. Deze insecten leven in kolonies en hebben verschillende taken binnen hun gemeenschap. Hoewel ze interessant zijn vanuit biologisch oogpunt, zijn mieren in huis natuurlijk niet handig. Gelukkig zijn er natuurlijke middelen tegen mieren zoals munt die mieren kunnen wegjagen. Lees hier meer over de insecten en wat te doen tegen mieren.

Hoelang leven mieren?

Hiervoor is het belangrijk om te weten hoe een mierenkolonie in elkaar steekt. Een mierenkolonie is een georganiseerde samenleving waarin duizenden individuen samenwerken.

 • Werksters, die het grootste deel van de kolonie vormen, hebben meestal een levensduur van enkele weken tot enkele maanden.
 • De koninginnen daarentegen kunnen jarenlang leven, waarbij sommige soorten koninginnen zelfs enkele decennia oud kunnen worden.
 • Mannelijke mieren, ook wel darren genoemd, hebben over het algemeen een korter leven, waarbij ze vaak sterven kort nadat ze hun voortplantingstaak hebben volbracht.

Wat zijn vliegende mieren?

Een fenomeen dat vaak voorkomt in de zomer is het verschijnen van vliegende mieren. Mieren met vleugels vliegen uit om te paren en nieuwe kolonies te stichten. Dit fenomeen wordt ook wel “bruidsvlucht” genoemd.

Wanneer vliegende mieren verschijnen, kan variëren afhankelijk van de mierensoort en de weersomstandigheden. Over het algemeen komen vliegende mieren het meest voor tijdens warme en vochtige zomeravonden.

Hoewel ze tijdelijk overlast kunnen veroorzaken, verdwijnen ze meestal vanzelf. Als de vliegende mieren echter een hardnekkig probleem vormen, kunnen ze met behulp van vliegenmeppers of insectensprays worden bestreden.

Hoe voorkom je mieren?

Mieren kunnen onze huizen binnendringen op zoek naar voedsel en een geschikte leefomgeving. Het is belangrijk om maatregelen te nemen om mierenoverlast te voorkomen. 

 • Houd je huis schoon en opgeruimd:
  • Sluit voedsel af in luchtdichte containers
  • Sluit vuilnisbakken goed af om mieren weg te houden van voedselbronnen
 • Afdichten van openingen en scheuren:
  • Inspecteer en dicht openingen en scheuren af waar mieren doorheen kunnen kruipen, zoals bij deuren, ramen, en langs plinten.
  • Gebruik kit of vulmiddel om kleine scheuren af te dichten.
  • Plaats deurborstels of tochtstrips om mieren de toegang te belemmeren.
 • Voorkom aantrekkelijke omgevingen voor mieren:
  • Houd buitenruimtes rondom het huis schoon en opgeruimd.
  • Verwijder afval, gevallen fruit en andere mogelijke voedselbronnen.
  • Snoei planten en struiken zodat ze niet direct contact maken met de buitenmuren van het huis.
 • Blijf alert:
  • Houd regelmatig toezicht op mogelijke mierenactiviteit in en rondom het huis en neem direct actie bij het zien van mieren, voordat het probleem verergert.

Zijn mieren gevaarlijk?

Hoewel mieren over het algemeen niet direct gevaarlijk zijn voor de mens, kunnen ze wel schade aanrichten. Sommige mierensoorten, zoals houtmieren, kunnen houtstructuren beschadigen. Andere soorten, zoals wegmieren, kunnen elektrische bedrading aantasten. Het is belangrijk om mierenproblemen tijdig aan te pakken en een mierennest herkennen om verdere schade te voorkomen.

Hoe kan je mieren eitjes bestrijden?

Het bestrijden van miereneitjes is een belangrijk aspect van het aanpakken van een mierenplaag. Hoewel miereneitjes vaak moeilijker te detecteren zijn dan volwassen mieren, is het essentieel om ze te bestrijden om de populatie effectief te verminderen. Hier zijn enkele tips om miereneitjes te bestrijden zodra je de mogelijke broedplaatsen hebt gevonden:

 • Gebruik heet water. Het gieten van heet water op de broedplaatsen kan effectief zijn. Het hete water kan de eitjes vernietigen en voorkomen dat ze uitkomen.

 

 • Gebruik natuurlijke diatomeeënaarde: deze aarde is een natuurlijk poeder dat bestaat uit microscopische fossielen van algen. Het kan worden gebruikt om miereneitjes te bestrijden. Strooi diatomeeënaarde op mogelijke broedplaatsen en rondom mierenroutes. Het poeder beschadigt de beschermende laag van de eitjes, waardoor ze uitdrogen en afsterven.
 • Bestrijd het mierennest: Het effectief bestrijden van het mierennest is essentieel om miereneitjes te elimineren. Het gebruik van mierenlokazen of -gels kan helpen. De werksters zullen het gif meenemen naar het nest, waardoor ook de eitjes worden aangetast.

 

 • Herhaal de behandeling indien nodig: Miereneitjes kunnen verschillende stadia hebben en niet alle eitjes zullen op hetzelfde moment uitkomen. Het is belangrijk om de behandeling te herhalen indien nodig om nieuwe eitjes te bestrijden en de populatie te beheersen.

Hoe kom je van mieren af?

Een mierennest bestrijden kan lastig zijn vanwege hun grote aantallen en hun vermogen om snel nieuwe nesten te bouwen. Het inschakelen van een professionele ongediertebestrijder, is vaak de meest effectieve oplossing. Zij kunnen verschillende methoden toepassen, zoals het gebruik van lokaas of het inzetten van specifieke chemische middelen, om mieren op een doeltreffende manier te bestrijden.

Hoe kan je mieren buiten bestrijden?

Naast het bestrijden van mieren in huis, kan je ook een mierenplaag in de tuin hebben. Vooral ‘hoe mieren bestrijden onder tegels’ is een veelvoorkomende vraag die wij krijgen. De insecten kunnen namelijk onder tegels nestelen en schade veroorzaken aan de bestrating. Een aantal tips voor het bestrijden van een mierennest in de tuin:

 • Ruim voedselbronnen, zoals omgevallen fruit of suikerresten op.
 • Gebruik natuurlijke afweermiddelen, zoals pepermuntolie of kaneelpoeder.

Een agressief middel tegen mieren gebruiken raden we af, aangezien dit ook de rest van de flora en fauna in de tuin kan beschadigen.

Hoe kun je mieren diervriendelijk bestrijden?

Voor degenen die de voorkeur geven aan milieuvriendelijke methoden, zijn er alternatieven beschikbaar om mieren te bestrijden.

 • Gebruik geurige kruiden zoals munt, lavendel of kruidnagel als natuurlijke afweermiddelen. Plaats deze rondom ingangen en openingen waar mieren binnen kunnen komen.
 • Plaats barrières op de mierenroutes. Daar waar regelmatig mieren lopen, kun je barrières plaatsen zoals kruidnagel, kaneelpoeder, peper, of essentiële oliën zoals pepermuntolie of citroenolie. Mieren hebben een hekel aan deze geuren en zullen ontmoedigd worden om verder te gaan.
 • Reinig de routes: Maak de mierenroutes regelmatig grondig schoon met een mengsel van water en azijn of een mild schoonmaakmiddel. Dit verwijdert de geursporen die mieren gebruiken om hun weg te vinden, waardoor ze gedesoriënteerd raken.

Het is echter belangrijk om te weten dat deze benaderingen mogelijk niet zo snel of grondig zijn als professionele bestrijdingsmethoden. Mieren zijn zeer veerkrachtig en kunnen nieuwe routes vinden. Een combinatie van preventieve maatregelen, effectieve bestrijdingstechnieken en professionele hulp kan nodig zijn om mierenoverlast volledig te beheersen.

Bij ernstige mierenproblemen is het verstandig om de professionele ongediertebestrijders van OFS Services in te schakelen. Wij hebben de kennis, ervaring en de juiste middelen over mieren uitroeien en dit effectief te doen. We kunnen de omvang van het probleem beoordelen, de juiste bestrijdingsmethoden toepassen en advies geven over preventieve maatregelen om toekomstige mierenoverlast te voorkomen.