BEL ONS 085 747 0473
Ongedierte bestrijder

Wat doet een ongediertebestrijder?

De ongediertebestrijder

Een ongediertebestrijder staat klaar om alles wat als vies of onprettig gezien wordt, af te handelen. Zo’n expert is namelijk gespecialiseerd in het vangen hiervan. U wilt natuurlijk zo snel mogelijk van uw probleem af. Hij gaat daarom van huis naar huis om te kijken wat de status is en bespreekt samen met de bewoners van het huis een plan van aanpak. Wist je dat je geen opleiding nodig hebt om plaagdierspecialist te worden?  

Vaardigheden van een ongediertebestrijder

Het beroep van ongediertebestrijder kan door iedereen worden uitgeoefend, maar dat betekent niet dat iedereen hiervoor geschikt is. Als plaagdierexpert moet je je kunnen inbeelden wat een muis of rat zou doen, waar je een val neerzet? Of waarom er zoveel wespen zijn en waar ze op af komen?

Ook moet je goed kunnen luisteren. Niet alleen naar de plaagdieren, maar ook naar de mensen. Je bent oprecht geïnteresseerd en wilt graag andere mensen helpen, verder ben je onafhankelijk. Je weet wat er moet gebeuren en neemt beslissingen op basis van je kennis.

De uitrusting van een ongediertebestrijder

Een ongedierte specialist is altijd op pad. Dit betekent dat hij altijd spullen mee moet nemen. Denk aan de volgende items:

Beschermende kleding:

  • Een overall: Dit helpt om de bestrijder te beschermen tegen            insectenbeten, chemicaliën en ander vuil.
  • Handschoenen: Om te beschermen tegen chemicaliën en beten.
  • Veiligheidsbril: Om de ogen te beschermen tegen chemicaliën.


Spuitapparatuur:

  •  Een spuitmachine: Een apparaat om pesticiden en andere chemicaliën te vernevelen of te verdelen.
  • Sproeiers en spruitstokken: Om de chemicaliën nauwkeurig aan te brengen, zonder dat u er last van heeft.

Lokmiddelen en vallen:

  • Lokaas: Dit wordt vooral door de ongediertebestrijder gebruikt om grotere plaagdieren te vangen zoals muizen en ratten.
  • Vallen: Simpele mechanische of chemische vallen om insecten van grote tot kleine maten te vangen.


Beschermende uitrusting:

  • Ademhalingsmasker: Dit beschermt tegen het inademen van chemicaliën of dampen.
  • Laarzen: Mochten de ratten of muizen de vuilniszakken beu zijn, en liever een teen willen bijten, is het belangrijk om laarzen te dragen.
  • EHBO-kit: Voor de eerste hulp bij ongelukken.

Werkwijze

Elk ongedierte heeft een ander plan van aanpak nodig, maar dit zijn de 10 stappen die altijd ondernomen worden om de beste service voor u te leveren.

  1. Inspecteren van het huis: Er wordt gekeken naar de omvang van het ongedierteprobleem. De plaagdierspecialist gaat hier zoeken naar sporen van ongedierte, zoals uitwerpselen, schade, nesten of eitjes.
  2. Identificeren van het specifieke ongedierte: Dit is belangrijk omdat elk dier of insect een andere aanpak nodig heeft.
  3. Achterhalen wat de oorzaak van het probleem is: Wat trekt de dieren aan?
  4. Plan van aanpak maken: omdat het nu duidelijk is wat er rondloopt én waarom deze dieren hier rondlopen. 
  5. Benodigde uitrusting uit de bus halen.
  6. Aan het werk: Het plan dat geschreven is kan nu uitgevoerd worden.
  7. Monitoren: De situatie wordt in de gaten gehouden. Er wordt gecontroleerd op vermindering van het ongedierte en beoordeeld of er verdere actie nodig is.
  8. Advies: Wordt gegeven aan de klant over hoe de problemen de volgende keer voorkomen kunnen worden.
  9. Afronding: Er wordt een rapport over de situatie geschreven met de behandelingen die gebruikt zijn en de aanbevelingen van de vorige stap.
  10. Indien nodig, worden de voorgaande stappen herhaald.

Zelf ongedierte bestrijden

Je kunt zelf maatregelen nemen om te voorkomen dat ongedierte uw huis binnenkomt. Zorg dat het huis schoon is. Voedselresten, kruimels, en vuilnis trekt veel ongedierte aan. Dicht alle scheuren, gaten en openingen in muren en deuren.

Het is ook slim om waterbronnen weg te halen zoals lekkende kranen en stilstaand water. Daarnaast creëren planten, struiken en bomen te dicht bij uw huis staan een toegangspunt of een brug voor het ongedierte.

Zorg ervoor dat je schuilplaatsen, zoals lege blikjes of dozen verwijderd. Ook is het belangrijk om een hordeur of gaas te gebruiken. Zo hoef je jezelf niet binnen op te sluiten omdat je bang bent aangevallen te worden door wespen, vliegen of muggen.

Als laatste kun je natuurlijke afschrikmiddelen gebruiken. Denk hierbij aan pepermuntolie, azijn en kruiden zoals lavendel. Deze helpen om bepaalde ongedierte af te schrikken.

Mochten deze allemaal niet werken, kun je altijd de pest control bellen op 0850191819 en de professionele hulp die u nodig heeft krijgen.

De geschiedenis van de ongediertebestrijder

De oude beschavingen
In de tijd van het oude Egypte en Griekeland waren er tekens dat er gebruik werd gemaakt van ongediertebestrijding. Ze gebruikte rook, kruiden en planten om insecten weg te houden.

Middeleeuwen
In de tijd van de ridders werden katten en roofvogels ingezet om knaagdieren en ander ongedierte te beheersen. In deze tijd waren katten in grote steden erg waardevol om rattenpopulaties te bedwingen.

17e-18e eeuw
In deze tijd vonden de eerste gespecialiseerde methoden en apparatuur voor ongedierte bestrijding plaats. Dit was het eerste gebruik van vallen, gifstoffen en mechanische vallen.

19e eeuw
De ontwikkeling van chemische pesticiden begon in de 19e eeuw. De ontdekking van pyrethrum en nicotine zorgde voor effectieve manieren om ongedierte uit te roeien. Deze chemicaliën werden door de ongediertebestrijders zonder tweede gedachte ingezet.

20e eeuw
Rond deze tijd werd de uitvinding van synthetische pesticiden gedaan. Deze werkte extreem goed en werden als het favoriete bestrijdingsmiddel van de ongediertebestrijders gezien. Later werd bekend dat het de natuur uit balans bracht. Hierdoor zijn plaagdierenbestrijders meer bewust geworden van schadelijke producten.

1960 – 1970
Na de oorlog ontstond er wereldwijd meer aandacht voor milieubescherming en gezondheidsrisico’s. Dit zorgde ervoor dat bepaalde pesticiden werden verboden voor gebruik. Ook waren er ontwikkelingen in plaagbeheersing methoden die leidde tot verschillende strategieën om verschillende plaagdieren te beheersen.

Heden
Tegenwoordig gebruiken diervriendelijke ongediertebestrijders duurzame bestrijdingsmiddelen en een meer compleet pakket van manieren om uw probleem aan te pakken zoals biologische bestrijdingsmiddelen, natuurlijke bestrijdingsmiddelen en geavanceerde technologieën.