Weer een paar dagen terug van een heerlijke vakantie, maar zit je nu onder de lelijke bultjes? Dit kan komen door de bedwants, maar gelukkig is een bedwantsen beet herkennen niet erg lastig. We vertellen je alles over bedwantsen, klachten bij bedwantsen en hoe beten te behandelen. Wist je bijvoorbeeld dat bedwantsen vooral op zachte plekken in je huid bijten?
Waar in huis kom je bedwantsen tegen?
Je krijgt meestal bedwantsen beten als je jezelf in en rondom je bed bevindt. Bedwantsen komen tevoorschijn als je slaapt en ze drinken bloed, wat hun belangrijkste voedsel is. Het kan zijn dat je niet merkt dat je wordt gebeten omdat je meestal wordt gebeten als je slaapt. Een bedwantsen beet voelt vaak aan als een muggenbeet. Als een bedwants bijt, spuit het insect een verdovingsmiddel in de huid, zodat je het bloed drinken niet voelt. Dit middel veroorzaakt ook jeuk. Hierdoor stuurt je lichaam antilichamen naar de plek van de beet, wat leidt tot bultjes en jeuk.
Waar bijten bedwantsen jou?
Bedwantsen bijten je overal op je lichaam, maar vooral daar waar je lichaam het matras raakt. Ze bijten namelijk op plekken waar de huid het zachtst is, zoals op je buik, heupen, benen, billen, rug en zelfs in de holtes van je hoofdhuid. Als je beweegt tijdens je slaap, worden de bedluizen afgeleid tijdens het eten en zullen ze je nogmaals bijten.
Hoe kun je een bedwantsen beet herkennen?
Een bedwantsen beet kan herkend worden aan rode, jeukende bultjes met mogelijk een rode huid rondom de bultjes. Echter, het is belangrijk om te weten dat niet alle rode, jeukende bultjes veroorzaakt worden door bedwantsen. Zo kunnen ontstoken huid, allergische reacties op muggenbeten, medicijnen en andere insecten ook de oorzaak zijn van rode bultjes. Daarom moet je niet direct bedwantsen de schuld geven wanneer je kleine rode bultjes op je huid hebt, ondanks dat dit veelvoorkomende symptomen bij bedwantsen zijn.
Hoe herken je verschillende insectenbeten?
Het is buitengewoon moeilijk om bedwantsen te onderscheiden van muggen- of vlooienbeten omdat de symptomen die gepaard gaan met de beet bijna hetzelfde zijn: rode bultjes en intense jeuk. Hoe herken je een bedwantsen bult, een muggenbult of een bult van een vlo? Zie je meerdere hobbels achter elkaar? Zo kun je het “stippellijn patroon” van bedwantsen herkennen. De reden kan zijn dat de bedwants herhaaldelijk wilde “bijten”. Als je plotseling beweegt, “bijt” het dier één of meerdere keren naast hem, terwijl een mug doorgaans maar één keer bijt. Op de plek van de beet ontstaat een klein rood bultje, net zoals bij een muggenbeet.
Wat zijn symptomen van een bedwantsen beet?
Sommige mensen reageren heftiger op een insectenbeet dan andere. Ze krijgen grotere bultjes, roodheid op de huid rondom de beten en meer jeuk. Er kan ook een allergische reactie op een insecten beet ontstaan, waardoor de huid er vlekkerig uit gaat zien. Er zijn overigens ook mensen die helemaal geen bultjes krijgen en dus niet eens weten dat ze door een wandluis gebeten zijn.
Wat te doen tegen bedwantsen beten?
Gelukkig is een bedwantsen beet niet gevaarlijk. De insecten dragen geen virussen, bacteriën of parasieten bij zich die kunnen worden overdragen op mensen of huisdieren. Wel kun je door hevige jeuk en het krabben van je huid, een bacteriële infectie krijgen. Het advies is dus om te proberen niet te krabben. Als de jeuk echt ondraaglijk is, kan de arts een middel tegen jeuk voorschrijven. Verder kun je aan de behandeling van bedwantsen beten niet veel doen. Rode puistjes verdwijnen vanzelf, mits je niet elke nacht door de insecten wordt gebeten.
Is een bedwantsen beet gevaarlijk?
Beten van bedwantsen veroorzaken alleen vervelende rode bultjes en jeuk en veroorzaken geen ziekte. Heb je echter een ernstige (allergische) reactie waarbij rode vlekken en puistjes abnormaal opzwellen en je meer dan gemiddelde jeuk ervaart, neem dan contact op met je huisarts voor een juiste behandeling van de beet! Houd er dan gelijk rekening mee dat je ook allergisch kunt zijn voor muggenbeten.
Wat trekt bedwantsen aan?
Een misvatting is dat bedwantsen en slechte hygiëne met elkaar te maken hebben. Zelfs in de meest schone hotelkamers kunnen ze voorkomen, zolang de gasten ze maar meebrengen, want juist jijzelf bent voor een bedluis een aantrekkelijk slachtoffer. Bedwantsen voeden zich met bloed en zoeken daarom altijd naar een plek waar ze regelmatig een slachtoffer kunnen vinden om bloed uit te zuigen. Mensen zijn dan ook oorzaak nummer 1 in het verspreiden van bedwantsen. We dragen ze onbewust met ons mee in onze reistassen, koffers, kleding en gebruikte spullen. Een bestrijding van wandluizen is dus zeker aan te raden! Lees hier meer over wat te doen tegen bedwantsen.
Hoe zien bedwantsen eruit?
Een volwassen bedwants is niet zo klein als je zou denken. Ze zijn ongeveer een halve centimeter tot maximaal een centimeter groot. Ook het ovale, platte en bruine uiterlijk is typerend voor de bedwants. Dezelfde kenmerken gelden voor jonge exemplaren, alleen zijn ze transparant van kleur waardoor ze knalrood zijn als ze net bloed hebben gezogen. Helaas zul je bij een bedwantsenplaag ook witte / transparante bedwants eitjes tegenkomen. Verder zijn ze ovaal en ongeveer 1 millimeter groot. Een bedwantsplaag is ook te herkennen aan de geur. Dan ruikt het naar zoette amandelgeur in de besmette kamer.
Gaan bedwantsen vanzelf weg?
Nee, helaas niet. Ze kunnen namelijk zonder vers bloed, zo’n 3-6 maanden leven. Als je dus besluit de besmette slaapkamer voor een lange tijd niet meer te gebruiken, zullen de insecten uiteindelijk een andere slaapkamer opzoeken. Ze hebben een sterk overlevingsinstinct waardoor de bedwantsen zich van kamer naar kamer kunnen verplaatsen door gaten, kieren en zelfs holle muren.
Kortom: insecten moeten altijd bestreden worden en deze kleine wandluizen en hun eitjes moeten tot het laatste beetje vernietigd worden om definitief de bedwantsen kwijt te raken. Hiervoor kun je terecht bij OFS Services, bel ons om een afspraak te maken of voor advies! Heb je toch last van ander ongedierte? Lees dan ook onze andere tips over het bestrijden van ongedierte.